"Dodaj Napisy"

Uwagi na temat działania serwisu.
Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

"Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 14 sty 2015, 23:37

Odpaliłem po nowemu ostatnią z dużych funkcji czyli "Dodaj Napisy".

Jeżeli cokolwiek niezagra lub macie propozycję ulepszeń piszcie tutaj.

PS. pokazuje się nieraz komunikat po dodaniu że napisy nie udało sie przenieść - nie przejmujcie się - wszystko jest OK - za chwile to poprawie...

Vieslav
Posty: 354
Rejestracja: 24 paź 2014, 7:21

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Vieslav » 15 sty 2015, 7:19

A video inspector program, który sam zczytywał dane z pliku wideo będzie?

Awatar użytkownika
nkate
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2014, 0:43

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: nkate » 15 sty 2015, 14:34

I video inspector mógłby też wczytywać hash ;)

sluzu
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2014, 21:53

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: sluzu » 15 sty 2015, 14:56

Popieram powyższe odpowiedzi :)
Mam nadzieję, że mechanizm pobierania id z imdb zostanie zastosowany również w programie, jak dla mnie świetnie się sprawdza.
Jedyny mankament jaki wykryłem, to gdy wpisuję te początkowe znaki w polu serial i już dodałem ten serial wcześniej, to pojawia się ten dymek z starymi wpisami i jeśli wybierze się tę opcje z historii, to skrypt pobiera tylko te znaki które zdążyłem wpisać (nie aktualizuje się to okno z boku z dopasowanym serialem)
Przykład:
Celem znalezienia serialu Utopia zacząłem wpisywać ut, z boku zmieniło się na About a Boy, a ja kliknąłem pojawiający się dymek z całą nazwą serialu, bo już wcześniej dodałem inny odcinek. I mimo uzupełnienia pola tą nazwą, okno obok dalej wskazuje na about a boy. Jak się tego nie zauważy, wychodzą kwiatki, bo klikając sprawdź, uzupełnia dane dotyczące About a Boy
Prościej wyjaśnić chyba już się nie da :)

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 15 sty 2015, 16:41

dobra sugestia, wyłączyłem podpowiedzi w polu wyszukiwania

Awatar użytkownika
nkate
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2014, 0:43

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: nkate » 15 sty 2015, 18:27

Przydałaby się na końcu opcja "Dodanie innego dopasowania" - by bez ponownego ustawiania następowało tylko podanie danych video drugiej wersji, releasu i wczytanie napisów.

sluzu
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2014, 21:53

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: sluzu » 15 sty 2015, 18:53

Świetna sugestia @nkate. Najlepiej jakby była dostępna dla wszystkich napisów (np wersje BluRay wychodzą najczęściej po kilku miesiącach od premiery hdtv). Byłoby to świetne ułatwienie :)

metan
Posty: 12
Rejestracja: 12 sty 2015, 23:38

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: metan » 15 sty 2015, 19:22

a może ktoś powiedzieć mi co wpisać w polu czas i wielkość pliku? bo czepia się mnie o to (wpisałem 21 minut i 20000)

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 15 sty 2015, 19:27

czas w formacie 01:30:10
rozmiar w bajtach - 1000000000 (prawy klawisz na pliku -> własciwości)

metan
Posty: 12
Rejestracja: 12 sty 2015, 23:38

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: metan » 15 sty 2015, 19:33

Dzięki, czas przeszedł, jednak jeśli chodzi o bajty dalej wyskakuje błąd, nieważne czy wpisuje 20523 czy 20 523 czy rozmiar na dysku

sluzu
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2014, 21:53

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: sluzu » 15 sty 2015, 19:36

Zapewne podajesz za małą wartość (chodzi o wielkość pliku z filmem/serialem). I bez spacji.

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 15 sty 2015, 19:37

20523 to 20kb to mniej niż zajmują napisy
1MB= 1024kb= 1048576 bajtów
typowy serial ma np. 300MB ...

metan
Posty: 12
Rejestracja: 12 sty 2015, 23:38

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: metan » 15 sty 2015, 19:39

Aha tak dziękuje, nie wiem dlaczego myślałem że chodzi o wielkość napisów :oops: (bez sensu)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, 19:48 przez metan, łącznie zmieniany 2 razy.

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 15 sty 2015, 19:43

dodałem opisy dokładniejsze w formularzu :-)

metan
Posty: 12
Rejestracja: 12 sty 2015, 23:38

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: metan » 15 sty 2015, 19:48

niestety znowu mam problem tym razem z samymi napisami, w programie Subtitle Edit eksportuje napisy z formatu srt do plain text, ma on rozszerzenie .txt i cytując informatyków "u mnie działa" (po wczytaniu do filmu)
Ostatnio zmieniony 15 sty 2015, 19:51 przez metan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nkate
Posty: 68
Rejestracja: 26 paź 2014, 0:43

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: nkate » 15 sty 2015, 19:50

Wybierasz format microDVD, czyli sub, ale zamieniasz rozszerzenie na txt.

metan
Posty: 12
Rejestracja: 12 sty 2015, 23:38

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: metan » 15 sty 2015, 20:00

Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś (zapisz jako -> microDVD czyli .sub -> zmieniam rozszerzenie na .txt) i format jest dalej niepoprawny:(

sluzu
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2014, 21:53

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: sluzu » 15 sty 2015, 20:06

A kodowanie masz 1250 czy utf-8? Bo tego drugiego nie wczytuje :)

metan
Posty: 12
Rejestracja: 12 sty 2015, 23:38

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: metan » 15 sty 2015, 20:14

o rany w końcu się udało :D dzięki wszystkim za pomoc :) btw. informację o kodowaniu również wstawiłbym na stronę :)

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 15 sty 2015, 20:55

będzie można dodawać w utf8, możliwe że jeszcze dzisiaj.

sluzu
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2014, 21:53

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: sluzu » 16 sty 2015, 11:02

Znalazłem błąd. Chodzi o ten serial. W imdb tytuł zmienili na zwykłe Agent Carter, a sugestia podczas dodawania napisów to Marvel's Agent Carter i zgaduje, że nie może znaleźć takiego tytułu (wczytuje dane z Fringe).

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 16 sty 2015, 11:28

ach jest błąd, ale związany ze znakiem ' w nazwie serialu - poprawiam.

sluzu
Posty: 38
Rejestracja: 23 paź 2014, 21:53

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: sluzu » 21 sty 2015, 10:44

Nie wiem czy to wina imdb czy skryptu, ale jest problem z poprawnym odczytywaniem tytułu odcinka 12 z 6 sezonu the good wife, mimo że na stronie już jest.
Mam też pytanie, czy rok produkcji odnosi się do roku produkcji odcinka czy rozpoczęcia całego serialu? Bo wcześniej był to rok rozpoczęcia serialu.

Arczi
Administrator
Posty: 716
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Arczi » 21 sty 2015, 11:03

w takim wypadku gdy tytuł odcinka jest typu EPISODE #1.2 można to zignorować (samo się uzupełni w ciagu maksymalnie 7 dni) lub wejść na stronę serialu np: http://napisy24.pl/serial?imid=tt1442462 (to może przyspieszyć auto aktualizację) a jak nie to na tej stronie poprosić admina lub moderatora aby kliknął "Odnów" - co odnowi baze serialu natychmiast.

Jeżeli chodzi o date to lepiej chyba jak to jest data odcinka np. ktoś kto nie zna serialu i zobaczy rok 2008 może się przestraszyć że to taki stary serial a jak zobaczy 2015 pomysli że to nowy serial + to że od tylu lat go robią nadal znaczy że raczej fajny... :-)

Vieslav
Posty: 354
Rejestracja: 24 paź 2014, 7:21

Re: "Dodaj Napisy"

Post autor: Vieslav » 21 sty 2015, 11:13

Mimo kliknięcia "Odnów" tytułu 8 odc wciąż nie pobiera.
http://napisy24.pl/serial?imid=tt4192922

@sluzu
Kliknąłem ci "odnów", pomogło w twoim przypadku?

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar warszawa