Napisy24.pl - uwagi, propozycje zmian
Re: Nowy serwis Napisy24.pl - uwagi, propozycje zmian
Dokładnie. Jestem pewien, że przy dobrym systemie konwersji napisy SRT nie będą seansu psuły, a wręcz przeciwnie. Chociaż chodzi mi tu bardziej o wygodę wrzucania takiego formatu przez tłumacza- czasami przy zmianie rozszerzeń napisów o nietypowym FPS psuje się synchro.
Kilka sprostowań:nkate pisze:To nie zawsze jest wina tłumaczy. Mimo, że serwis jakoby preferuje format mikroDVD, gdyż taki jest domyślnie pobierany, ale od lat w tym formacie dostaje się napisy z tagami kursywy z mpl2, czyli "/",
a przecież prawidłowy tag to {Y:i} lub {y:i}. Podejrzewam, że tłumacz dodał napisy w mpl2 i system źle konwertuje tagi.
Nie mówiąc o złej konwersji na srt. Jak chcę mieć napisy w srt muszę pobrać je w mikroDvd i w SubtitleEdit przekonwertować na srt, by mieć prawidłowe tagi. Pozostaje problem z nieszczęsnym /, który narzędziem wielokrotnej zamiany trzeba zamienić na właściwy tag.
Jak już wcześniej pisałam, można dać tłumaczom możliwość dodawania napisów w srt, dodatkowo, oprócz txt, by otagowanie było prawidłowe w obu formatach.
- nie MikroDVD, a MicroDVD lub mDVD ;
- domyślnie napisy pobierają się w takim formacie i w takiej postaci w jakiej wrzucił je tłumacz (i tak musi bezwzględnie zostać ) - dotyczy to pobierania przez stronę główną i wyszukiwarkę - klikanie na tytuł (pobieranie przez stronę komentarzy to już napisy konwertowane przez system, a to już rodzi ryzyko ich zepsucia w jakimś stopniu, ba nawet czasami się poprawiona wersja napisów nie chce pobrać);
- bardzo duża liczba tłumaczy wrzuca napisy w formacie MPL2 ze względu na wyeliminowanie problemów z FPS-em - zasada jest taka: jak w MPL2 pasuje, to znaczy, że synchro jest dobre i FPS tego nie skopie;
- co do kursywy w formacie "/" ma to swoje trzy główne zalety:
1.Szybkość przy tłumaczeniu (wystarczy kliknąć jeden klawisz na klawiaturze)
2. Poprawność działania w każdej sublinii (w przypadku {Y:i} lub {y:i} trzeba się pilnować właśnie przy wielkości literki Y/y, ba niektórzy nawet nie wiedzą, że ma to znaczenie!)
3. Łatwość konwersji formatu kursywy na inny - można to zrobić nawet Notatnikiem, czego przy formacie zapisu {Y:i} (z dużą literą Y) nie można powiedzieć - tylko jedna sublinia będzie wtedy pochylona.
Chyba rozwiałem dużo wątpliwości.
Faktycznie micro, dobrze, że nie napisałam µneo1989 pisze: - nie MikroDVD, a MicroDVD lub mDVD
Dzięki) Tego nie wiedziałam, mimo tylu lat korzystania z serwisu. Może przydałoby się jakieś info na stronie))) Zawsze lepiej pobrać napisy od tłumacza.neo1989 pisze: domyślnie napisy pobierają się w takim formacie i w takiej postaci w jakiej wrzucił je tłumacz
Skrót Ctrl+I załatwia sprawę, bez różnicy w jakim formacie robisz napisy)))neo1989 pisze: co do kursywy w formacie "/" ma to swoje trzy główne zalety:
1.Szybkość przy tłumaczeniu (wystarczy kliknąć jeden klawisz na klawiaturze)
2. Poprawność działania w każdej sublinii (w przypadku {Y:i} lub {y:i} trzeba się pilnować właśnie przy wielkości literki Y/y, ba niektórzy nawet nie wiedzą, że ma to znaczenie!)
3. Łatwość konwersji formatu kursywy na inny - można to zrobić nawet Notatnikiem, czego przy formacie zapisu {Y:i} (z dużą literą Y) nie można powiedzieć - tylko jedna sublinia będzie wtedy pochylona.
Co do łatwości konwersji - SubtitleEdit zrobi to w sekundę, w notatniku przy konwersji na srt też nastąpi problem - zamiast 1 sublinia, obie będą pochylone.
Teraz, jak pobiorę domyślne napisy, SE z łatwością zamieni mi na srt.
Co jednak nie zmienia faktu, że ktoś, kto nie potrafi sobie sam skonwertować, otrzymuje z serwisu napisy z błędnymi tagami.
Zdania nie zmieniłam - powinna być możliwość dodawania napisów srt.
Powiem krótko. Jestem za wrzucaniem napisów w srt z kodowaniem utf-8.
Oczywiście na stronie musiałby być dopracowany mechanizm konwersji między formatami, żeby nie było baboli jak teraz.
Oczywiście na stronie musiałby być dopracowany mechanizm konwersji między formatami, żeby nie było baboli jak teraz.
Kilka nowych uwag:
- Nadal pierwszym serialem na liście jest $#*! My Dad Says - wiele napisów i tłumaczeń w tabelce ma przez to w edycji numer IMDb tego serialu;
- Brak daty i godziny aktualizacji wrzucenia napisów (ani na stronie głównej/wyszukiwarce, ani na stronie komentarzy);
- Na stronie komentarzy danych napisów brakuje możliwości bezpośredniego wejścia w profil osoby wrzucającej, ba nawet nie widać, kto wrzucił suby - ogólnie to na stronie komentarzy jest dużo mniej informacji niż na stronie głównej/wyszukiwarce;
- Całkowicie usunąłbym pobieranie napisów w formacie TMPlayer (TMP), gdyż uwłacza on osobom, które męczą się i szlifują synchro napisów.
Nadal nie zrobione nic z poprzednimi uwagami, a mianowicie:
- Brak katalogu subów normalnych i usuniętych (pomysł z przyciemnionymi subami usuniętymi to głupota),
- Brak bazy napisy.org ze starego serwisu,
- Nie ma możliwości ustawienia sobie ilości napisów i komentarzy na stronę, tak jak w starym serwisie
- Zwalona jest też sprawa z tytułem alternatywnym - w ogóle go nie widać na stronie, a w edycji subów jak już jest to nie ma przy nim numeru odcinka.
- Nadal pierwszym serialem na liście jest $#*! My Dad Says - wiele napisów i tłumaczeń w tabelce ma przez to w edycji numer IMDb tego serialu;
- Brak daty i godziny aktualizacji wrzucenia napisów (ani na stronie głównej/wyszukiwarce, ani na stronie komentarzy);
- Na stronie komentarzy danych napisów brakuje możliwości bezpośredniego wejścia w profil osoby wrzucającej, ba nawet nie widać, kto wrzucił suby - ogólnie to na stronie komentarzy jest dużo mniej informacji niż na stronie głównej/wyszukiwarce;
- Całkowicie usunąłbym pobieranie napisów w formacie TMPlayer (TMP), gdyż uwłacza on osobom, które męczą się i szlifują synchro napisów.
- Brak katalogu subów normalnych i usuniętych (pomysł z przyciemnionymi subami usuniętymi to głupota),
- Nie ma możliwości ustawienia sobie ilości napisów i komentarzy na stronę, tak jak w starym serwisie
- Zwalona jest też sprawa z tytułem alternatywnym - w ogóle go nie widać na stronie, a w edycji subów jak już jest to nie ma przy nim numeru odcinka.
Na stronach danego serialu, jeśli coś nie mieści się w okienku to widać "...". Po najechaniu na pole powinien pojawiać się cały tekst, ale tak nie jest.
1. Link do profilu powinien być w lepszym miejscu, bo obecnie wymaga ponowne ładowania strony głównej.
2. Do poprawienia wrzucanie napisów do 2, 3 czy 4-częściowych releasów. Wszystko się rozjeżdża.
No, w reszcie zgadzam się z neo.
2. Do poprawienia wrzucanie napisów do 2, 3 czy 4-częściowych releasów. Wszystko się rozjeżdża.
No, w reszcie zgadzam się z neo.
Powinno być jakieś rozróżnienie między datą dodania napisów a datą ostatniej aktualizacji. W tej chwili ta pierwsza jest zastępowana drugą.
Pisał już o tym neo1989 ale nie było odpowiedzi więc spytam ponownie: czy będzie możliwość zmiany ilości wyświetlanych napisów na stronie?
Boze ,rozjasnijcie tlo strony bo mam wrazenie ze wpadlam do trumny.Pozdrawiam
a i zapomnialam dodac.Po co wysyla sie mail z powiadomieniem kiedy w niektorych przypadka na link czy to komentarza ,czy download otwiera sie strona z bledem "Nie ma takiej strony "czy cos tam w ten desen.
a i zapomnialam dodac.Po co wysyla sie mail z powiadomieniem kiedy w niektorych przypadka na link czy to komentarza ,czy download otwiera sie strona z bledem "Nie ma takiej strony "czy cos tam w ten desen.
Ktoś kiedyś już pytał, ale chyba nic się nie zmieniło: będzie gdzieś link do ostatnich komentarzy, tak jak w starej wersji?
Będzie.zbiczek pisze:Ktoś kiedyś już pytał, ale chyba nic się nie zmieniło: będzie gdzieś link do ostatnich komentarzy, tak jak w starej wersji?
Póki co obecny link prowadzi do starej wersji serwisu.
Tyle że takiego linku nie mam.Vieslav pisze:Będzie.zbiczek pisze:Ktoś kiedyś już pytał, ale chyba nic się nie zmieniło: będzie gdzieś link do ostatnich komentarzy, tak jak w starej wersji?
Póki co obecny link prowadzi do starej wersji serwisu.
Link do komentarzy po nowemu właśnie sie tworzy i bedzie na dole strony w menu "pozostałe".
Imo, "pozostałe" lepiej by prezentowało się na górnej belce, obok RSS.
Ale to tylko moje subiektywne zdanie...
Ale to tylko moje subiektywne zdanie...
Fajnie, jakby link do wylogowania i profilu był u góry.
w "pozostałe" będą mało używane funkcje bardziej dla moderatorów niż zwykłych userów + nie mieści się na górze już więcej w tym skinie.
na wylogowywanie też nie ma tam miejsca aby nie popsuć układu już całkiem.
na wylogowywanie też nie ma tam miejsca aby nie popsuć układu już całkiem.
Poważnie?
Sabat zrobił tylko napisy do 1. odcinka, czego nie ma. Tu natomiast info na temat RST. Nie rozumiem więc, w czym rzecz:
Sabat zrobił tylko napisy do 1. odcinka, czego nie ma. Tu natomiast info na temat RST. Nie rozumiem więc, w czym rzecz:
Ostatnio zmieniony 26 lut 2015, 0:17 przez stingwood, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie działa dodawanie tłumaczeń z obcymi znakami (np. zamiast "Når dyrene drømmer" pokazuje się "Når dyrene drømmer"). W starej wersji nie było tego problemu.
No i kolejny raz powtórzę pytanie. Kiedy będzie dostępna normalna skórka, nie dla depresyjnych narkomanów?
No i kolejny raz powtórzę pytanie. Kiedy będzie dostępna normalna skórka, nie dla depresyjnych narkomanów?
Nie dostaję powiadomień na maila o priwach. Powiadomienia o serialach przychodzą dość chaotycznie - o Vikingach dostałam chyba z 6, o Fortitude - tylko jedno.
Druga rzecz: po dodaniu napisów do bazy nie znika on z tłumaczonych.
I jeszcze jedno, chodzi mi tabelkę z powiadomieniami - da się to wyczyścić?
Druga rzecz: po dodaniu napisów do bazy nie znika on z tłumaczonych.
I jeszcze jedno, chodzi mi tabelkę z powiadomieniami - da się to wyczyścić?
Darkness there, and nothing more.
Powiadomienie z reguły są potrzebne tylko chwilowo.
Powinny się czyścić (zwijać?) automatycznie po powiedzmy 3-7 dniach od przeczytania. Zajmują tylko cenne miejsce na górze strony.
Powinny się czyścić (zwijać?) automatycznie po powiedzmy 3-7 dniach od przeczytania. Zajmują tylko cenne miejsce na górze strony.
Albo najlepiej po każdym logowaniu do serwisu. Skoro się loguję i wchodzę na stronę, to widzę powiadomienie, pobieram napisy i nie chcę już przypomnień.sindar pisze:Powinny się czyścić (zwijać?) automatycznie po powiedzmy 3-7 dniach od przeczytania.
Jest jakaś szansa na prowadzenie moich propozycji?
neo1989 pisze:Kilka nowych uwag:
logujesz się i 1 klik myszką zamyka powiadomienia.stinky pisze:Albo najlepiej po każdym logowaniu do serwisu. Skoro się loguję i wchodzę na stronę, to widzę powiadomienie, pobieram napisy i nie chcę już przypomnień.sindar pisze:Powinny się czyścić (zwijać?) automatycznie po powiedzmy 3-7 dniach od przeczytania.
niektórzy jak ja nieraz wole aby powiadomienie było dłużej bo akurat w tym momencie coi wszedłem nie mam czasu na oglądanie i pobieranie i możliwe że zapomne o tym odcinku, dlatego wole aby na drugi dzień tez się pokazało - to jedno kliknięcie myszką i zamykamy powiadomienia!
@neo1989
idą te poprawki, większość będzie zrobiona, a np. pkt.1 jest już zrobiony.
idą te poprawki, większość będzie zrobiona, a np. pkt.1 jest już zrobiony.
meble kuchenne na wymiar warszawa