Problem z napisami- polskie litery znikają

Pytania i porady, poradniki i wszystko, co związanie z tworzeniem napisów do filmów i seriali.
Lierin
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2019, 19:32

Problem z napisami- polskie litery znikają

Post autor: Lierin » 20 lut 2019, 19:43

Hej,
tłumacze pierwszy raz odcinek serialu How To Get Away WIth Murder.
Po tłumaczeniu całości, pododawałam polskie litery. Wyeksportowałam na dysk,w txt pokazuje mi litery polskie, a w srt brak polskich.
Ściągnełam Subtitle Edit program, przebrnęłam kolejny raz przez polskie litery, program pokazuje je cały czas,a jak klikam zapisz jako i zapisuję, to jest bez polskich napisów :(
Już naprawdę nie mam pojęcia co zrobić, może ktoś łaskawie może mnie przeprowdzić przez to, i wtedy będę wiedziała na przyszłość co i jak.
Błagam, bo już kolejny odcinek do tłumaczenia czeka, a następny będzie już jutro.
PS. Nie wiem czy to ma związek z tymi napisami czy co, ale próbując je dodać na stronę napisy24, pokazuje że napisy dodane, a wciaż ich nie ma, i wciąż są zaznaczone jako tłumaczone.

Awatar użytkownika
nkate
Posty: 64
Rejestracja: 26 paź 2014, 0:43

Re: Problem z napisami- polskie litery znikają

Post autor: nkate » 22 lut 2019, 8:22

Wydaje mi się, że problem tkwi w kodowaniu. Na n24 musisz wstawiać w kodowaniu W1250 środkowoeuropejskim (ANSI).
Wrzucając napki do SubtitleEdit na górnej belce powinnaś mieć informację, w jakim są kodowaniu.
Jeżeli w innym niż W1250 to przed zapisem musisz ustawić to kodowanie.
Jeżeli napisy które wrzucasz do SE pokazują dziwne znaki, albo nie ma polskich liter, które powinny być, to otwierasz napisy poleceniem "Importuj napisy z ręcznym wyborem kodowania" i wybierasz kodowanie w którym znaki wyświetlają się poprawnie. Potem przy zapisie ustawiasz żądane kodowanie.
Osobiście wolę kodowanie UTF-8, w nim pracuję, a w napkach, które chcę wstawić na n24 w SE zmieniam kodowanie na W1250. Na inne strony wstawiam w UTF-8.

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar warszawa