Błedy w programie

Uwagi i sugestie na temat działania aplikacji Napisy24.
Awatar użytkownika
Chamelleon
Posty: 49
Rejestracja: 08 lut 2015, 17:04
Kontakt:

Re: Błedy w programie

Post autor: Chamelleon » 13 maja 2016, 8:02

Jeśli chodzi o napisy z translatora itd. to jest już na prawdę fajnie. Fakt czasem się trafią ale nie ma obecnie programu/serwisu, w którym się nie trafiają. Poza stosunkowo małym % takich przypadków napisy są dobrej jakości, szybko i solidnie. Jedno mam natomiast zastrzeżenie bo często wstawiana jest wersja napisów z 720p do mniejszej wersji i się totalnie synchro rozjeżdża. Ostatni odcinek One Upon a Time oglądałem z palcem na klawiszu do przesuwania napisów. Pomimo tego, że i napisy i moja wersja miała 23fps to napisy były rozjechane pod koniec o jakieś 23000ms. Poza samą synchronizacją były bardzo dobre. Takie 3 gwiazdkowe napisy jak zaraportuję to i tak nikt ich nie usunie bo same w sobie są dobre, więc nie ma opcji, że pojawią się z poprawioną synchronizacją.

Druga sprawa, odrobinę poważniejsza, która obecnie skłoniła mnie do zaprzestania użytkowania z programu to błędy w monitorowaniu katalogu oraz sortowanie listy. Jak już wielokrotnie pisałem powyżej 10-20 plików na liście zaczyna się burdel i sortowanie jest potrzebne. Obecne sortowanie nie jest stosowane do nowo dodanych plików i za każdym razem trzeba po dodaniu nowych plików sortować od nowa. Brak sortowania po dostępności napisów też nie ułatwia życia.
Natomiast największym problemem jest skanowanie katalogu. Jak również wielokrotnie pisałem działa tylko raz (testowane na 3 różnych komputerach z Win 7 x64 i x86). Mając kilka sezonów, kilku różnych seriali i dodając kilka nowych odcinków nie ma szans na ich znalezienie i dodanie ręcznie, szczególnie, że mam skrypt automat, który przerzuca mi nowe odcinki ze zbiorowego folderu Download do seriali.
Dodawanie za każdym razem całego folderu też nie jest wyjściem bo trzeba po kilkadziesiąt razy zamykać informację, że plik jest już na liście a potem czekać aż program sprawdzi każdy plik w folderze czy posiada napisy zanim dojdzie do nowo wrzuconych plików. Po prostu to wszystko za długo trwa.

Dlatego obecnie przerzuciłem się na QNapi i korzystam z tego do pobierania napisów z n24. Wolę bazę n24 bo stanowczo rzadziej trafiają się złe napisy niż na napiprojekcie i cieszy mnie, że w QNapi działa pobieranie napisów z tej bazy ale oficjalnego klienta do naprawienia tych błędów na razie odstawiam. Dzięki.

Yaemon
Posty: 29
Rejestracja: 01 lis 2014, 13:07

Re: Błedy w programie

Post autor: Yaemon » 14 maja 2016, 16:57

Chamelleon pisze:
Druga sprawa, odrobinę poważniejsza, która obecnie skłoniła mnie do zaprzestania użytkowania z programu to błędy w monitorowaniu katalogu oraz sortowanie listy. Jak już wielokrotnie pisałem powyżej 10-20 plików na liście zaczyna się burdel i sortowanie jest potrzebne. Obecne sortowanie nie jest stosowane do nowo dodanych plików i za każdym razem trzeba po dodaniu nowych plików sortować od nowa. Brak sortowania po dostępności napisów też nie ułatwia życia.
Natomiast największym problemem jest skanowanie katalogu. Jak również wielokrotnie pisałem działa tylko raz (testowane na 3 różnych komputerach z Win 7 x64 i x86). Mając kilka sezonów, kilku różnych seriali i dodając kilka nowych odcinków nie ma szans na ich znalezienie i dodanie ręcznie, szczególnie, że mam skrypt automat, który przerzuca mi nowe odcinki ze zbiorowego folderu Download do seriali.
Dodawanie za każdym razem całego folderu też nie jest wyjściem bo trzeba po kilkadziesiąt razy zamykać informację, że plik jest już na liście a potem czekać aż program sprawdzi każdy plik w folderze czy posiada napisy zanim dojdzie do nowo wrzuconych plików. Po prostu to wszystko za długo trwa.
Dokładnie z tych samych powodów zrezygnowałem z używania programu. Użytkowałem go tylko przez 3 dni i wróciłem do pobierania napisów poprzez stronę.

Adyk
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2016, 9:16

Re: Błedy w programie

Post autor: Adyk » 03 cze 2016, 15:17

Zaktualizował mi się dzisiaj program do wersji 1.4 i problem jest taki że jedynie przez opcję dodaj film dodaje się on do listy. Nie działa przeciąganie ani z prawego klawisza. Jak już uda się dodać na tą listę to napisów i tak nie wyszukuje...
Nie wspomnę już o tym że cała lista oczekujących mi zniknęła, zresztą jakieś 4 dni temu tak samo wszystko zniknęło, ale po dodaniu było ok, teraz tak na prawdę nic nie działa.

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 03 cze 2016, 16:00

1. odinstaluj i oczyść może wszystkie katalogi z programem i zainstaluj ponownie
2. instalujesz w domyślnej lokalizacji c:\program....\napisy24\ ?
3. masz dyski sieciowe lub wymienne lub filmy na USB?

Adyk
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2016, 9:16

Re: Błedy w programie

Post autor: Adyk » 03 cze 2016, 17:32

Arczi pisze:1. odinstaluj i oczyść może wszystkie katalogi z programem i zainstaluj ponownie
2. instalujesz w domyślnej lokalizacji c:\program....\napisy24\ ?
3. masz dyski sieciowe lub wymienne lub filmy na USB?
1. zrobione
2. tak
3. nie

Po ponownej instalacji można normalnie dodawać filmy na listę, ale nadal nic nie wyszukuję

blondasek1993
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2016, 17:15

Re: Błedy w programie

Post autor: blondasek1993 » 19 cze 2016, 6:48

Bry, mam następujący problem z programem.
Jak widać na screenie nr 1:
Obrazek

Część napisów się pobrała, część nie. Jaka może być tego przyczyna? Wszystkie napisy które się pobrały, są od tłumaczy z napisów24. Ponadto, przykładowo, do odcinka s01e20 napisy się pobrały, do s01e21 już nie. Pomimo tego, że i do jednego odcinka i do drugiego, są na stronie dostępne te same dopasowania. Tzn. fizycznie są trzy różne i do obu odcinków są takie same mimo to, program do jednego znalazł napisy od tłumaczy n24, a do drugiego nie.

Z góry dzięki za jakieś rozwiązanie, ściąganie napisów pojedynczo jest męczące.

PS. napisy do odcinków do których program je ściągnął, mają dobre dopasowanie mimo innej nazwy pliku video.

Marian
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2016, 9:01

Re: Błedy w programie

Post autor: Marian » 19 cze 2016, 9:21

Witam. Na wstępie serdecznie się przywitam tradycyjnym cześć ! po to mój pierwszy post.

Proszę z góry o wyrozumiałość gdyż jestem "starej daty" i laikiem.

Od kilu dni mam taki oto problem: rano odpalam kompa, wyskakuje okienko aktualizacji programu. Klikam "aktualizuj" i wyskakuje kolejne okienko z info
" że program jest aktualnie używany, zamknij wszystkie programy i spróbuj ponownie". Klikam i okienko się nie zamyka. Muszę kliknąć anuluj aby je w ogóle zamknąć. I tak codziennie rano. Próbowałem odinstalować program ale info jest to samo.

System operacyjny Windows 7. All Player V 6.7 - wersja aktualna z dnia 08.06.2016.

Proszę o pomoc.

Marian.

Awatar użytkownika
peciaq
Project Haven
Posty: 42
Rejestracja: 24 paź 2014, 6:50

Re: Błedy w programie

Post autor: peciaq » 19 cze 2016, 12:34

Trzeba go też wyłączyć z tzw. traya - tam w prawym dolnym rogu na pasku zadań koło godziny i daty.

Marian
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2016, 9:01

Re: Błedy w programie

Post autor: Marian » 19 cze 2016, 23:25

Wyłączyłem, jutro dam znać czy pomogło.

Marian
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2016, 9:01

Re: Błedy w programie

Post autor: Marian » 20 cze 2016, 8:01

Nie pomaga. W dalszym ciągu proszę o pomoc.

Marian.

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 20 cze 2016, 14:00

proszę odinstalować program całkiem - pobrać najnowszą wersję ze strony http://napisy24.pl/files/Napisy24.exe i ja zainstalować - to wersja 1.4 - to musi zadziałać :-)

blondasek1993
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2016, 17:15

Re: Błedy w programie

Post autor: blondasek1993 » 20 cze 2016, 15:32

Arczi pisze:proszę odinstalować program całkiem - pobrać najnowszą wersję ze strony http://napisy24.pl/files/Napisy24.exe i ja zainstalować - to wersja 1.4 - to musi zadziałać :-)
A do mojego problemu jakąś radę masz? Napisy które ściągam ręcznie pasują idealnie (czas trwania filmu) mimo, że nie mają konkretnie tej wersji odcinka w nazwie. Jest szansa, by program pobierał napisy, w ostateczności, po czasie trwania odcinka? Z jedną gwiazdką oczywiście.

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 20 cze 2016, 16:46

napisy do starszych niż 2 lata filmów i seriali niestety nasze algorytmy nie zawsze zdołały powiązać z filmami,
liczymy że jakakolwiek osoba doda napisy o co bardzo prosimy, ale niestety tak dodanych przez użytkowników napisów jest jeszcze zbyt mało.

testuje w tej chwili pewnie nowe algorytmy które wygląda że powiążą nawet ponad 750.000 plików filmowych z napisami - ale to jeszcze wymaga testów - pewnie około miesiąca...

alferek
Posty: 5
Rejestracja: 20 cze 2016, 23:02

Re: Błedy w programie

Post autor: alferek » 20 cze 2016, 23:04

Do tej pory mogłem dodawać 10 filmów dziennie, po zaktualizowaniu do 1.4 blokada pojawia się od razu. Dlaczego nie mogę już korzystać z programu?

Marian
Posty: 4
Rejestracja: 19 cze 2016, 9:01

Re: Błedy w programie

Post autor: Marian » 21 cze 2016, 8:29

Arczi - nie przeczytałeś UWAŻNIE mojego maila. Nie mogę odinstalować napisy24.pl ponieważ wyskakuje okienko "Deinstalator wykrył że program napisy24.pl jest aktualnie uruchomiony"

Co dalej proponujesz ?

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 21 cze 2016, 10:31

obok zegarka w dolnym prawym rogu ekranu jest ikonka "24" - trzeba na niej stanąć i prawym klawiszem myszki kliknąć na niej - z menu które się pojawi wybieramy "zamknij".

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 21 cze 2016, 10:32

alferek pisze:Do tej pory mogłem dodawać 10 filmów dziennie, po zaktualizowaniu do 1.4 blokada pojawia się od razu. Dlaczego nie mogę już korzystać z programu?
qde jaka blokada?

alferek
Posty: 5
Rejestracja: 20 cze 2016, 23:02

Re: Błedy w programie

Post autor: alferek » 21 cze 2016, 11:51

No w wersji 1.4 komunikat o maksymalnej ilości dodanych filmów (10) pojawia się zawsze, obojętne czy dodawałem filmy, czy nie. Chociaż dzisiaj 2 udało sią dodać i potem już komunikat, żeby skontaktować się z info@napisy24.pl, który zresztą odrzuca maile:
INTERIA.PL Mail System
__

<info@napisy24.pl>: host napisy24.pl[87.98.238.2] said: 550 5.1.1
<info@napisy24.pl>: Recipient address rejected: User unknown in virtual
mailbox table (in reply to RCPT TO command)

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 21 cze 2016, 20:20

ach chodzi o dodawanie nowych napisów do filmów przez program - wiem że tak piszesz ale czytałem to jakoś w głowie inaczej - podaj nazwe użytkownika na kontakt@napisy24.pl to zwiększę ci ilość :-)

alferek
Posty: 5
Rejestracja: 20 cze 2016, 23:02

Re: Błedy w programie

Post autor: alferek » 23 cze 2016, 21:47

Dalej nic nie mogę dodać :(

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 23 cze 2016, 22:01

limit zwiększony

samarama
Posty: 14
Rejestracja: 22 maja 2016, 9:07

Re: Błedy w programie

Post autor: samarama » 11 lip 2016, 19:06

Może pierdoła, ale frustrująca – bo jeszcze niedawno to działało. Nagle ni z gruchy ni z pietruchy, przestało działać „usuń pobrane”, czyli po kliknięciu nie usuwa z listy pozycji, do których zostały pobrane napisy. Wersja 1.4.
Można by też trochę dopieścić… Po co w wersji 1.4 informacja o nowej wersji (1.4)? Skoro człowiek ma już tę wersję zainstalowaną, to informacja jest myląca (sugeruje, że jest jakaś nowsza wersja, niż aktualnie używana.

Arczi
Administrator
Posty: 701
Rejestracja: 23 paź 2014, 18:37

Re: Błedy w programie

Post autor: Arczi » 11 lip 2016, 23:13

a gdzie to tak sugeruje, aby pobrać nowszą? (nie powinno!)

samarama
Posty: 14
Rejestracja: 22 maja 2016, 9:07

Re: Błedy w programie

Post autor: samarama » 12 lip 2016, 20:35

Arczi pisze:a gdzie to tak sugeruje, aby pobrać nowszą? (nie powinno!)
Jak inaczej (niż sugestią) nazwiesz informację w wersji 1.4, która brzmi następująco: „Nowa wersja programu Napisy 24 1.4, a w nim: (…)”?

Aaa… I chyba mam kolejny błąd. Na Wentworth s04e08, na chwilę obecną pokazuje 100% postępu w tłumaczeniu. Hmmm… 100% to chyba ukończone, prawda(?), a w takiej sytuacji napisy powinny zostać automatycznie pobrane, co jednak nie następuje. Czy może nie rozumiem tej informacji o postępie tłumaczenia? :)

EDIT:
Fajnie, że zdążyłem edytować, bo znalazłem kolejny błąd. Wszedłem na główną stronę serwisu i zauważyłem, że w końcu(!) wysypało tłumaczeniami do 13 odcinka The Americans. No i z ciekawości zajrzałem do programu, bo tenże epizod siedzi tam od miesiąca w oczekiwaniu na napisy. Oczywiście program nie pokazuje, że tłumaczenie się zakończyło (ani nawet, że ruszyło). Kliknąłem sobie przez przypadek na tę pozycję i co mi pokazuje program? Że to film „Mozart in the Jungle” z 2015 roku. Aż zgłupiałem i musiałem odpalić video, żeby sprawdzić czy pod tytułem The Americans nie kryje się faktycznie ten film. Gdzież tam?! Jest normalnie 13 odcinek 4. serii szpiegów. Babol programu, bazy, wstawiającego? Coś, ktoś?

spex
Posty: 13
Rejestracja: 25 sty 2015, 2:06

Re: Błedy w programie

Post autor: spex » 10 sie 2016, 2:33

Nie wiem, czy to wina samego programu czy N24. Ale jak przypozycji Killjoys kliknę w ikonkę N24 to przenosi mnie do strony http://napisy24.pl/serial?imid=tt5514638 gdzie nie ma żadnych napisów. Natomiast jak sobie wyszukam ten serial na N24 to pod adresem http://napisy24.pl/serial/Killjoys mam wszystkie napisy.

ODPOWIEDZ
meble kuchenne na wymiar warszawa